Zgodovina

SPLOŠNO O NAS

Čisto na začetku so bile pravljice in želja igrati v ansamblu. Potem smo pridobili dobre pevke, ki so pele z veseljem vse, kar smo ustvarili. Leta 1991 so se pričele vaje. Rodila se je pravljica z naslovom Zimski dan, v kateri je nastopal pevski zbor, pevci solisti… Sledila je pravljica Tri princeske, v kateri se nam je pridružil Mladen. Takratne pevke so bile Martina Pezdirc, Katja Pečjak in Vilma Šterk. Veliko smo gostovali po šolah, vrtcih…Iz tega sodelovanja je nastal ansambel za otroke HOP, CEFIZELJ, ki je deloval v sestavi Mladen in Metka Babič, Silva Petrovčič in Darko Kočevar ter je več kot desetletje zabaval otroke in odrasle po Sloveniji. Sodelovali smo z Romano Kranjčan, Mojco Pavlič in Janijem Lipičnikom.
Danes, mnogo let kasneje, se je ponovno porodila želja po ustvarjanju za otroke v pristni obliki animiranja, igranja in ustvarjanja dobre glasbe. Le da smo šli tokrat naprej s časom in pripravili zgoščenko za otroke, katera je v celoti delo avtorja Darka Kočevarja. Zgoščenka je odraz dolgotrajnega delovanja avtorja na področju dela z otroci, prepevanja in snovanja koncepta zgoščenke. In danes se nahajamo tukaj pred vami in srčno upamo, da vas ponovno popeljemo v svet pravljic in vas prepričamo, da je vse mogoče…

ZGODOVINA DRUŠTVA

23. aprila 1994 je bilo ustanovljeno društvo in sicer Kulturno umetniško društvo HIP – HOP. Odločbo smo dobili 9. junija 1994. Društvo se je rodilo iz potrebe po ureditvi statusa ansambla in možnosti za širitev dela in ustvarjanja članov. Že od samega začetka smo največ sodelovali z Občinsko zvezo prijateljev mladine iz Črnomlja in Zavodom za izobraževanje in kulturo. Finančna sredstva za začetek delovanja društva nam je omogočila Zveza kulturnih organizacij.  Nekaj sponzorskih sredstev smo dobili tudi od privatnih podjetij, za kar se jim od srca zahvaljujemo.
    S temi sredstvi smo poskušali skrbno ravnati. Del sredstev smo porabili za opremo in sicer za stojala za mikrofone, daljinski mikrofon, literaturo in redne stroške poslovanja.
    V dosedanjem delu smo poleg ansambla za otroke izpeljali še nekaj projektov. Za Bredo Kočevar smo posneli pravljico Mavrična ribica, izvedli smo večer poezije Mladena Babiča, sodelovali na predstavitvah knjig avtoric Mete Štaudohar in Marije Wolf, sodelovali smo na odprtju razstave v Špeličevi hiši z Artoteko. V sodelovanju z  OŠ Loka smo izvedli lutkovno igrico Darka Kočevarja Potepuh. Lutkarji, avtor in glasbeni spremljevalec Mladen Babič smo sodelovali na Otroškem gledališkem in lutkovnem maratonu v Slovenj Gradcu. Na prireditvah ob poletju v Črnomlju smo sodelovali z Zvezo kulturnih organizacij in nudili vsestransko pomoč ( ozvočenje, osvetlitev, napovedovanje…).

Prejeli smo tudi Župančičevo diplomo za leto 1995.

Ob nastajanju projekta Ob polni luni v izvedbi gledališke skupine ZIK Črnomelj (2010), se je ponovno porodila misel o oživetju društva in širjenju programa za najmlajše. Leta 2012 smo 3princeske izvedle 10 glasbeno animacijskih nastopov v spremstvu Dedka Mraza. Predstavili smo avtorsko zgoščenko otroških pesmi Darka Kočevarja “Kam so vse igračke šle?”. Kmalu pa je tudi sledila istoimenska glasbeno animacijska predstava za otroke.